0

Με μειώσεις αποδοχών έως 36% σε σχέση με όσα εισέπρατταν το... 2011 θα βρεθούν αντιμέτωποι μετά την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ την 1/10/15 και στα 751,39 ευρώ την 1/7/16 χωρίς τις...
πολυετίες που αντιστοιχούν, όσοι εργαζόμενοι - αμειβόμενοι με τα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έχουν προϋπηρεσία.
Οι απώλειες, θα προκύψουν στην περίπτωση που οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) αρνηθούν να επαναβεβαιώσουν τη συνέχιση της χορήγησης των τριετιών που η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, «ξεπαγώνει» αποφεύγοντας, ωστόσο, να τις συμπεριλάβει ως συμπλήρωμα του νέου κατώτατου μισθού στο νομοσχέδιο για την «αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων».


Η πρόθεση, όπως αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο Σκουρλέτη, να νομοθετήσει έναν ενιαίο (αυξημένο) εισαγωγικό κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο, αφήνει στον... αέρα - και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις που θα πρέπει να γίνουν έως τις 30 Ιουνίου σε εθνικό επίπεδο και, στη συνέχεια, σε κάθε κλάδο χωριστά- τη διατήρηση των χρονοεπιδομάτων αντί της χορήγησης (και πάλι) των ωριμάσεων που σταμάτησαν να δίνονται, λόγω του Μνημονίου, από το 2012.
«Με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κυβέρνηση, το... ξεπάγωμα δεν θα έχει άμεσο αντίκρισμα για τους περισσότερους εργαζομένους, αφού θα πρέπει να διαπραγματευτούμε τη... διατήρηση των τριετιών», παραδέχονται συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΣΕΕ που διεκδικούν την επαναβεβαίωση, δια νόμου, όχι του «ενός κατώτατου μισθού» (single rate), όπως ζητούσε η τρόικα, αλλά όλων των μισθολογικών κλιμακίων της ΕΓΣΣΕ.
Αντίστοιχη ανάγκη επαναβεβαίωσης της χορήγησης των πολυετιών υπάρχει και για τις άλλες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

meiwseis2 

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top