0
 





Για ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ μετά τα πρώτα την μετάδοση των πρώτων Exit Polls.
Το Associated Press διευκρινίζει πως για την ώρα δεν έχει διευκρινιστεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να πάρει την αυτοδυναμία καθώς απαιτούνται 151 έδρες από τις 300 του κοινοβουλίου.

Τα πρώτα Exit Polls δείχνουν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει το RTE και προσθέτει ότι οι εκλογές στην Ελλάδα αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη αλλά και για την πορεία των υπόλοιπων κομμάτων που μάχονται κατά της λιτότητας στην Ε.Ε.

«Οι Έλληνες ψηφοφόροι αποφάσισαν να αλλάξουν την κυβέρνησή τους», αναφέρει το ABC και προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία στην δέσμευση επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της διάσωσης απορρίπτοντας τα μέτρα λιτότητας.



Για μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ γράφει το BBC που όμως θεωρεί αβέβαιο ακόμα το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατορθώσει να πάρει την αυτοδυναμία. Επιπλέον κάνει μνεία στην τρίτη θέση που σύμφωνα με τα Exit Polls φαίνεται να μοιράζονται Χρυσή Αυγή και Ποτάμι.

«Ο θρίαμβος του Τσίπρα φρίκη για το ευρώ» είναι ο τίτλος της Bild. Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας θα διαφανεί αργότερα. Επιπλέον αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο νεότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο σχόλιό του στην εφημερίδα έκανε λόγο για νίκη που θα προκαλέσει ανακούφιση στην Ευρώπη.

Εξάλλου, το πρακτορείο Dow Jones αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε μια ιστορική νίκη καθώς τα exit polls ανέφεραν ότι οι ψηφοφόροι απέρριψαν το κυβερνών κόμμα που είχε εφαρμόσει την σκληρή συνταγή της λιτότητας.

Επισημαίνει δε ότι οι εκλογές αναμένεται να έχουν επιπτώσεις τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα του 2012, είχε υποσχεθεί να σχίσει το πρόγραμμα λιτότητας για το οποίο δεσμεύτηκε η Αθήνα ως αντάλλαγμα στη διάσωση των 240 δισ. ευρώ από τους διεθνείς πιστωτές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί να τα αλλάξει όλα: υποσχέθηκε άμεση ανακούφιση στους φτωχούς, να διακόψει τους αντιλαϊκούς φόρους και να διαπραγματευτεί μια απομείωση του χρέους με τους πιστωτές της χώρας, ώστε να απελευθερώσει δαπάνες για κοινωνικά προγράμματα», αναφέρει το Dow Jones Newswires.

Επίσης, αναφέρεται ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα παρακολουθείται στενά από τα άλλα αντιμνημονιακά κόμματα της Ευρώπης –της αριστεράς και της δεξιάς- που έχουν κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Το Reuters επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τροχιά να πετύχει μια νίκη με μεγάλη διαφορά έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με τα exit polls.

Το Bloomberg αναφέρει ότι τα προβλεπόμενα αποτελέσματα με βάση τα exit polls, εμφανίζουν ότι ίσως είναι αρκετά για τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να κυβερνήσει αυτοδύναμα. Η πρόκληση για τον Αλ. Τσίπρα είναι να πετύχει μια ισορροπία μεταξύ του να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις (μαζί με μια απομείωση για το ελληνικό χρέος)και να αποφύγει αυτό που έχει επανειλημμένως ο Αν. Σαμαράς προειδοποίησε πως είναι ο κίνδυνος μιας εξόδου από το ευρώ λόγω ατυχήματος.

Τι αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ
Στη «μεγάλη διαφορά» που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις εξόδου (exit polls) και μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί στην Ελλάδα αναφέρονται ανταποκρίσεις από την Αθήνα, που προβάλλουν αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας τον «αντιμνημονιακό χαρακτήρα» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας της New York Times.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταξύ άλλων, στις ανταποκρίσεις τονίζεται ότι «το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ», σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου, «κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές» και «πετυχαίνει μία ιστορική πρωτιά».

Επίσης, επισημαίνεται ότι «δεν είναι ξεκάθαρο, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει μία αρκετά αποφασιστική νίκη κατά του κόμματος του νυν συντηρητικού πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ώστε να κυβερνήσει (ο ΣΥΡΙΖΑ) μόνος του. Γι΄ αυτό, χρειάζεται το ελάχιστο των 151 εδρών από τις 300 του Κοινοβουλίου».

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι στη Βουλή φαίνεται να εισέρχονται επτά κόμματα και πως για την τρίτη θέση «μάχονται» το «κεντρώο Ποτάμι» με το «ναζιστικό-ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή, η ηγεσία της οποίας βρίσκεται στη φυλακή, εν αναμονή της δίκης για τη λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης».

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top