0


 

"Οι χώρες που έχουν πληγεί από τη λιτότητα, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού και μέσων", κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό Έμπολα εκτιμά ο ειδικός λοιμωξιολόγος στο εντεταλμένο νοσοκομείο των Βρυξελλών, Νέιθαν Κλάμεκ, απηχώντας και τις προειδοποιήσεις των ισπανικών συνδικάτων.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής ανέφερε ότι "η πλειοψηφία των μεγάλων χωρών διαθέτουν κανόνες και μέτρα, αλλά υπάρχουν αρκετά κενά ώστε να μην είναι δυνατόν να αποκλεισθούν εν σειρά σφάλματα".

Δεδομένου του επιπέδου των υγειονομικών και ιατρικών κανονισμών στην Ευρώπη, "η κατάσταση δεν μπορεί αν συγκριθεί με ό,τι συμβαίνει στην Αφρική. Μία επιδημία Εμπολα στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά απίθανη", διαβεβαίωσε χθες ο εκπρόσωπος για θέματα Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρεντερίκ Βενσάν.

"Οταν τα μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται, ο κίνδυνος ελέγχεται", είπε υπενθυμίζοντας ότι μέχρι την ισπανική "παραφωνία", στην Ευρώπη δεν είχαν εμφανισθεί παρά οκτώ κρούσματα του ιού Εμπολα, όλα σε υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό που επαναπατρίσθηκε από την Αφρική. Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, "αν και οι Ισπανοί δεν έχουν ακόμη εντοπίσει το σφάλμα που επέτρεψε την πρώτη μετάδοση του ιού από ασθενή που είχε επαναπατρισθεί από την Αφρική, υπάρχει εκεί ένα κενό που πρέπει να σημάνει συναγερμό"

Μ. Βορίδης: Η Ελλάδα έχει ορίσει νοσοκομείο αναφοράς
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν κρούσμα», διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης.

Μιλώντας στον "Αnt1" o κ. Βορίδης ανέφερε πως η Ελλάδα συμμορφώθηκε με τις οδηγίες του ΠΟΥ και περιγράφοντάς τα προληπτικά μέτρα είπε ότι «πρόκειται για ταξιδιωτικές οδηγίες που βρίσκονται σε όλα τα σημεία εξόδου από τη χώρα, υπάρχουν οδηγίες γι’ αυτούς που έρχονται από αυτές τις χώρες».

Ακόμα ενημέρωσε πως έχει οριστεί νοσοκομείο αναφοράς, αν υπάρξει ύποπτο κρούσμα, έχει προσδιοριστεί το κτήριο που έχει το κατάλληλο προσωπικό, το κατάλληλο ρουχισμό και υπάρχει και το κατάλληλο εργαστήριο που θα κάνει την ανάλυση που χρειάζεται για να πιστοποιηθεί ότι πρόκειται για τον Έμπολα.

Αρνήθηκε ωστόσο να ενημερώσει για ποιο νοσοκομείο πρόκειται και έκλεισε το θέμα λέγοντας ότι «θα υπάρξει ανακοίνωση μέσα στον επόμενο μήνα».

Εκστρατεία ενημέρωσης από την Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να ενισχύσει την εκστρατεία ενημέρωσης των ταξιδιωτών και του ιατρικού προσωπικού, με αντικείμενο τον ταχύτερο εντοπισμό της εισόδου ασθενούντων προσώπων στο ευρωπαϊκό έδαφος. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αναθεώρησης των διαδικασιών εισαγωγής στα νοσοκομεία και των κριτηρίων που επιτρέπουν τον εντοπισμό των κρουσμάτων ιού.

"Διαθέτουμε κανόνες, υλικό, τεχνικές ντυσίματος και γδυσίματος, αλλά συμπεραίνουμε ότι αυτά δεν έχουν 100% αποτελεσματικότητα, διότι λίγες ασθένειες απαιτούν τέτοια προστατευτικά μέτρα για την αποφυγή της μετάδοσης και τα αντανακλαστικά δεν είναι δεδομένα", τονίζει ένας ειδικός. Η υπόθεση του σκύλου της ισπανίδας νοσοκόμας φέρνει στο φως την ανυπαρξία πρόβλεψης για τα οικόσιτα ζώα. Εδώ και μήνες, η Ευρωπαϊκή Ενωση θέτει κανόνες, εφαρμόζει μέτρα, προσδιορίζοντας τα νοσοκομεία και το προσωπικό που πρέπει να κινητοποιηθούν. "Αλλά, από όσο γνωρίζω, κανείς δεν έθεσε το θέμα ΄τι θα κάνουμε με τα οικόσιτα ζώα΄ ", επισημαίνει ο ίδιος ειδικός.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Europolitique, που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ, η Πορτογαλία περιλαμβάνεται στις πλέον εξοπλισμένες χώρες, με 37 κλίνες, μονάδες καραντίνας και αεροπλάνα-ασθενοφόρα, μαζί με την Δανία (42 κλίνες), την Ιταλία και τη Γαλλία (21 και 20 κλίνες αντίστοιχα). "...διότι, αν και είναι βέβαιο ότι ασθενείς (του Εμπολα) θα φθάσουν στην Ευρώπη, δεν θα υπάρξει επέκταση, διότι οι διαγνωστικές μας ικανότητες, οι δυνατότητες απομόνωσης και ιατρικής φροντίδας των ασθενών είναι αρκετά μεγάλες" για να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης, λέει ο καθηγητής Κλάμεκ.

Ύποπτο κρούσμα του ιού στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Εν τω μεταξύ πανικός προκλήθηκε σήμερα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο όταν φοιτητής από το Τόγκο παρουσιάστηκε σε νοσοκομείο με ψηλό πυρετό και θεωρήθηκε ύποπτο κρούσμα του ιού Έμπολα.

Σύμφωνα με τo KYΠΕ που επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας “Χαβαντίς”, ο 26χρονος φοιτητής αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ενώ μετά κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στην ειδική μονάδα απομόνωσης που δημιουργήθηκε στο “κρατικό” νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου ο ασθενής μπήκε σε καραντίνα.

Σε δηλώσεις του, σύμφωνα με την εφημερίδα “Κίπρις” ο διευθυντής του “κρατικού” νοσοκομείου κατεχόμενης Αμμοχώστου, Αϊκούτ Ουρετιτσί είπε ότι ο 26χρονος παρουσιάστηκε στο τμήμα Πρώτων με ψηλό πυρετό ενώ λόγω του ότι πριν από 20 ημέρες ήρθε στα κατεχόμενα από το Τόγκο αντιμετωπίστηκε ως πιθανόν κρούσμα ιού Έμπολα.




Πηγή







       ''Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου''



Πηγή:www.capital.gr

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top