0
 dimopoulos

Χρόνια φλεγμονή: Η ρίζα όλων σχεδόν των ασθενειών Η χρόνια φλεγμονή προκαλεί καταστροφικές επιδράσεις, ιδιαίτερα καθώς γερνάμε. Πολλοί άνθρωποι του σύγχρονου δυτικού κόσμου υποφέρουν από χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις. Ο κοινός δράστης σε αυτούς τους ασθενείς είναι η συστημική φλεγμονή. Η γήρανση συντελεί σε αύξηση των φλεγμονωδών κυτοκινών, οι οποίες συμβάλλουν σε πολλές εκφυλιστικές ασθένειες. Αν και η χρόνια φλεγμονή εκδηλώνεται συχνά συμπτωματικά ως αρθρίτιδα, αναμειγνύεται επίσης σε ασθένειες τόσο διαφορετικές όπως στην αθηροσκλήρωση, στη δυσλειτουργία της καρδιακής βαλβίδας, στη νόσο του Αλτσχάιμερ, ακόμα και στον καρκίνο. Τα φλεγμονώδη συστατικά Δυο ειδικοί τύποι λιπών, καθώς και οι ελεύθερες ρίζες, προετοιμάζουν το σώμα μας για φλεγμονή. Εδώ είναι μια σύντομη περιγραφή τους. - Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα παρέχουν τους θεμελιώδεις λίθους για μια ποικιλία ισχυρών φλεγμονωδών συστατικών. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα βρίσκονται συχνά ως λινολεϊκό οξύ, κυρίως σε φυτικά λίπη, όπως το καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο, το φιστικέλαιο, το βαμβακέλαιο και το σογιέλαιο, καθώς και σε επεξεργασμένες και συσκευασμένες τροφές που περιέχουν αυτά τα λίπη. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα διεγείρουν την παραγωγή από το σώμα πολλών άλλων φλεγμονωδών συστατικών, όπως η προσταγλανδίνη Ε2.
 

- Τα trans λιπαρά οξέα είναι κρυμμένα σε προϊόντα που περιέχουν «μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια», όπως σάλτσες για σαλάτες, μπάρες πρωινού, μη γαλακτοκομικές κρέμες, μαργαρίνες και πολλά προϊόντα αρτοποιίας, όπως κέικ και μπισκότα. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι κακά αφ’ εαυτών, αλλά η υδρογονοποίηση τα κάνει πολύ χειρότερα. Τα trans λιπαρά οξέα κάνουν μεγάλο μέρος της ζημιάς τους παρεμβαίνοντας με τον χειρισμό του σώματος στα αντιφλεγμονώδη λίπη, και συγκεκριμένα τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

 - Οι ελεύθερες ρίζες είναι βλαβερά μόρια που βλάπτουν τα κύτταρα του σώματος, αυξάνουν τον κίνδυνο για πολλές ασθένειες και επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Διεγείρουν και παρατείνουν επίσης τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Τα αντιφλεγμονώδη συστατικά Τρεις ειδικοί τύποι λιπών, καθώς και τα αντιοξειδωτικά συστατικά, βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής. Εδώ είναι μια σύντομη περιγραφή τους. - Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παρέχουν τους θεμελιώδεις λίθους μιας ποικιλίας ισχυρών αντιφλεγμονωδών συστατικών. Μια μορφή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι το άλφα λινολενικό οξύ που βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στον λιναρόσπορο. Τα πιο ισχυρά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα το EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, όπως στον σολομό, στη ρέγκα, στη σαρδέλα και στο γαύρο. Τα ωμέγα-3 ενθαρρύνουν το σώμα να παράγει συστατικά που καταστέλλουν τη φλεγμονή. Θυμίζουν στο σώμα να σβήσουν φλεγμονώδεις αντιδράσεις, όταν αυτές δεν χρειάζονται πλέον. - Το GLA (γάμμα λινολενικό οξύ) τεχνικά είναι ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ, αλλά συμπεριφετααι περισσότεροσανενα αντιφεγμονωδες ωμέγα-3. Ενισχύει την επίδραση των ωμέγα-3 να καταστέλλουν τις φλεγμονές. - Τα ωμέγα-9 λιπαρά οξέα δρουν μαζί με τα ωμέγα-3 ως αντιφλεγμονώδη συστατικά. Βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στο αβοκάντο και στα φιστίκια μακαντέμια. - Αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε και C είναι ιδιαίτεροι τύποι συστατικών που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και καταστέλλουν τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Μάριος
 

Δημόπουλος Διατροφολόγος Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Μάριου Δημόπουλου «Νικήστε τις φλεγμονές» (εκδ. Κάδμος, 2015)

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top