0

ΕΥΝΟΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Η “ιδιωτική” συνομιλία Μέρκελ – Ομπάμα σήμερα στην Ουάσιγκτον, πιθανότατα “κλείνει“ με σημαντική συμφωνία, ευνοϊκή για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρούσα συγκυρία, η γεωπολιτική δυναμική της Ελλάδας έχει μεγαλύτερη σημασία για την Ουάσιγκτον από ότι έχει η Ουκρανία.

Στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι αν δεν στηριχθεί η Ελλάδα οικονομικά από τους εταίρους της και δεν υπάρξει ελάφρυνση του προγράμματος λιτότητας, η νέα Ελληνική κυβέρνηση εννοεί τα όσα λέει και θα προτιμήσει την έξοδο από την ευρωζώνη παρά να συνεχίσει ένα αδιέξοδο πρόγραμμα.

Πιστεύουν ότι στο ενδεχόμενο ενός Grexit δεν θα υπάρξει ντόμινο από άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης που πλήττονται αυτή τη στιγμή οικονομικά, γιατί η Ελληνική κίνηση θα ταρακουνήσει τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη και θα λάβουν μέτρα ανακούφισης.

Όμως η Ελλάδα θα έχει χαθεί και το πιθανότερο που θα συμβεί - πάντα κατά τις εκτιμήσεις της Ουάσιγκτον - θα είναι να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία η Ρωσία και να προσφέρει βοήθεια με γεωπολιτικά ανταλλάγματα στην Ελλάδα.

Για τις ΗΠΑ, η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική, σημαντικότερη ίσως και από την Ουκρανία. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση ώστε να πεισθεί η Αμερικανική ηγεσία προς αυτή την κατεύθυνση.

  

Συγκεκριμένα, μέσα από τον αεροπορικό έλεγχο της Βουλγαρίας που έχει αναλάβει η Ελλάδα και την αμυντική συμφωνία με το Ισραήλ, η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή η κολώνα που στηρίζει τον νότιο τομέα της Ευρώπης, μία περιοχή από την Ρουμανία μέχρι τις ακτές του Ισραήλ.

Εάν μπει θέμα Ελλάδα ή Ουκρανία, η Αμερικανική πλευρά είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει στην Ουκρανία υιοθετώντας την θέση της Γερμανίας προκειμένου η Ουάσιγκτον να περάσει στο Βερολίνο την θέση της για την Ελλάδα.

Με αυτή την κίνηση οι ΗΠΑ κερδίζουν πολλαπλά. Στηρίζουν τον νότιο τομέα και τον ασφαλίζουν από ενδεχόμενη Ρωσική επιρροή ενώ αφήνουν την Γερμανία μπροστά να ασχοληθεί με την καυτή πατάτα της Ουκρανίας. Μέσω των μυστικών διαύλων επικοινωνίας Βερολίνου-Μόσχας μπορεί να επιτευχθεί ενδεχομένως μία συμφωνία με την Ρωσία, την οποία ο Ομπάμα θα «πουλήσει» στους ακραίους εντός ΗΠΑ, η Γερμανία θα έχει λόγο και ρόλο σε μία περιοχή που γεωστρατηγικά θεωρεί ζωτικό της χώρο, η Ρωσία θα έχει κερδίσει και αυτή διπλωματικά και γεωπολιτικά, και ο νότιος τομές της Ευρώπης θα σταθεροποιηθεί και θα εξακολουθήσουν οι ΗΠΑ να ασκούν τον παραδοσιακό τους έλεγχο στην περιοχή.


Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες. Εάν είναι όντως έτσι τα πράγματα μιλάμε για μία πολύ ευνοϊκή εξέλιξη για την Ελλάδα.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top