0

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: 40.000 κρίσιμα έγγραφα για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η τελική διαμόρφωση του φακέλου με τα ντοκουμέντα τα οποία συγκέντρωσε η Επιτροπή που είχε ορίσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με επικεφαλής τον έμπειρο και για χρόνια γενικό διευθυντή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Παναγιώτη Καρακούση, ανακαλύφθηκε.
θησαυρός στα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών:... Επτά με οκτώ CD στα οποία περιέχονται 40.000 έγγραφα που αναφέρονται στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.
Πρόκειται για πολύ μεγάλο υλικό, με σημαντικά στοιχεία, που ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας στη μάχη για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων.
Τα CD παρέλαβε η Επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου και έχει ήδη αρχίσει η μελέτη των στοιχείων από κλιμάκιο τεσσάρων πέντε υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο.

Σύμφωνα με πολύ καλές πληροφορίες, δεν υφίστανται αξιώσεις για τις καταστροφές που προξένησαν οι γερμανικές δυνάμεις στη χώρα μας κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και τούτο γιατί υπάρχει απόδειξη για την καταβολή 38.000 μάρκων το 1966, στην οποία αναφέρεται ότι τα χρήματα αυτά δόθηκαν σε εξόφληση των τότε αποζημιώσεων.

Ως προς τα ποσά που μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα για τις καταστροφές και τα χιλιάδες θύματα των ναζιστικών στρατευμάτων, στη συνδιάσκεψη που έγινε στο Παρίσι το 1946, μετά την παράδοση, δεν προσδιορίσθηκε συνολικό ποσό για κάθε χώρα αλλά ποσοστό αποζημίωσης.

Συγκεκριμένα, 4,5% για τον βιομηχανικό εξοπλισμό και 2,7% για τις υποδομές που καταστράφηκαν, ενώ δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για τα ανθρώπινα θύματα, αν και όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είχε εκατόμβες νεκρών σε σχέση με άλλες χώρες. Και αυτό, άλλωστε, καταγράφεται.

Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές ήταν στο 19,5% του ενεργού πληθυσμού, όταν η Γιουγκοσλαβία, που ήταν δεύτερη, είχε 13%. 


Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top